Αρ.Αδείας : 2101422 - Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210 57 87 276

Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση σε παθήσεις της μέσης, της λεκάνης και του ισχίου

Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση σε παθήσεις της μέσης, της λεκάνης και του ισχίου

Sonia McLean PhD, M Phty Studies (Manips), MCSP,  MMACP

Χρύσα Βαφειάδη MSc Manual Therapy

Περιγραφή Σεμιναρίου

Αυτό το τριήμερο σεμινάριο θα περιλαμβάνει την τελευταία διαθέσιμη έρευνα πάνω σε μυοσκελετικές παθήσεις της μέσης, της λεκάνης και του ισχίου. Επίσης, θα αναφερθούμε σε μυοσκελετικές παθήσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τους θεραπευτές να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην κλινική  αξιολόγηση του ασθενή αλλά και στην θεραπεία του με τη χρήση τεχνικών κινητοποίησης (manual therapy). Ακόμα θα επικεντρωθούμε στην βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση του ασθενή και τη σημασία της για την αποτελεσματική θεραπεία του μέσω της χρήσης χειροκίνητης (manual) εξέτασης και στρατηγικών διαφοροποίησης ανάλογα την πάθηση.

Στόχοι του σεμιναρίου׃

 1. Βελτίωση των κλινικών δεξιοτήτων των θεραπευτών
 1. Βελτίωση των δεξιοτήτων αξιολόγησης των φυσικοθεραπευτών σε ασθενείς με παθήσεις του ισχίου, της μέσης και τη λεκάνης
 1. Ανάπτυξη ακαδημαϊκών γνώσεων πάνω στη σωστή λήψη ιστορικού για την αποτελεσματική θεραπεία ασθενών με μυσκελετικές παθήσεις μέσω της ανάλυσης άρθρων και συζήτησης κλινικών περιστατικών
 2. Βελτίωση των δεξιοτήτων διαφοροποίησης αλλά και των κλινικών δεξιοτήτων για την αποτελεσματική ολοκλήρωση της αντικειμενικής αξιολόγησης πάνω σε παθήσεις του ισχίου, της μέσης και της λεκάνης
 3. Εμπλουτισμός της γνώσης και των δεξιοτήτων στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων στην εγκυμοσύνη

Βιογραφικό McLean

Από το 1994 μέχρι το 2007 δούλεψε σε πολλές κλινικες με εξειδίκευση στις μυοσκελετικές παθήσεις. Ήταν ταυτόχρονα και κλινική επιμελήτρια και διευθύντρια σε δυο μεγάλα δημόσια νοσοκομία στην Αγγλία (NHS) (Oxford hospital και Hull hospital). To 1999 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της πάνω στην κινητοποίηση αρθρώσεων σε μυοσκελετικές παθήσεις (Manipulative physiotherapy) στο πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, Queensland. Από το 2002 μέχρι το 2007 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Hull πάνω στην αντιμετώπιση πόνου στον αυχένα. Τίτλος διδακτορικού׃ “Management of non-specific neck pain: Effectiveness of treatment, predictors of treatment outcome and upper limb disability”. Από το 2007 μέχρι και σήμερα δουλεύει στο πανεπιστήμιο του Sheffield, Sheffield Hallam university όπου και έχει κάνει ταυτόχρονα έρευνα πάνω σε διάφορα μυοσκλετικά προβλήματα και διδάσκει ως καθηγήτρια αλλά και υπέυθυνη τμήματος φυσικοθεραπείας στα μεταπτυχιακά προγράμματ που διαθέτει το πανεπιστήμιο του Sheffield.

Εξειδικεύεται πάνω στη αξιολόγηση και αντιμετώπιση παθήσεων του αυχένα και των άνω άκρων αλλά και της λεκάνης και της μέσης. Αναλαμβάνει πολλές έρευνες που διεξάγονται στο πανεπιστήμιο του Sheffield τόσο σε επίπεδο μεταπτυχιακού αλλά και σε επίπεδο διδακτορικού επιβλέποντας πολλούς μαθητές.

Βιογραφικό Χρύσα Βαφειάδη

Bsc στη φυσιkοθεραπεία, Msc στο Manual Therapy και την υγεία των γυναικών, Πανεπιστήμιο του Sheffield, CSP, HCPC και μέλος της PAP.

”Απολαμβάνω να συνεργάζομαι με τους ασθενείς μου βήμα προς βήμα για να πετύχουμε πλήρως τους στόχους τους. Πιστεύω στον συνδυασμό εξαιρετικών κλινικών προσόντων και ανθρωπιστικών για τη επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος. Το βραβείο μου είναι να αλλάξω τη ζωή των ανθρώπων βελτιώνοντας την υγεία τους και την ποιότητα ζωής τους”

Αφού ολοκλήρωσε το πτυχίο της στη φυσιkοθεραπεία, η Χρύσα πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Λονδίνο στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και στο Πανεπιστήμιο Μπράντφορντ για να ολοκληρώσει το διπλό μεταπτυχιακό της στο Manual Therapy και στη φυσικοθεραπεία για την υγεία των γυναικών. Η Χρύσα εργάστηκε στο Λονδίνο για 6 χρόνια. Έχει εργαστεί σε ιδιωτικό τομέα σε κλινική φυσικοθεραπείας, σε κλινική  Pilates, σε ιδιωτικό νοσοκομείο και τα τελευταία 3,5 χρόνια εργάστηκε στο NHS (Εθνικός Τομέας Υγείας Αγγλίας) ως ανώτερος φυσιοθεραπευτής. Έχει εξειδίκευση στη φυσιοθεραπεία υγείας των γυναικών και στη φυσικοθεραπεία MSK (Μυοσκελετική). Η Chrysa είναι πιστοποιημένη φυσικοθεραπεύτρια μυοσκελετικών παθήσεων, φυσικοθεραπεύτρια για την υγεία των γυναικών κλινικός εκπαιδευτής Pilates, βελονιστής, βελονιστής προσώπου για αισθητικούς λόγους.

Εξειδικεύσεις:

 • Θεραπεία για τις παθήσεις των εγκύων και μετά τον τοκετό (αποκατάσταση του πόνου του πυελικού εδάφους)
 • Φυσικοθεραπεία για την υγεία των γυναικών
 • Προγεννητικο και μεταγεννητικό κλινικό πιλάτες
 • Κλινικό Pilates για τις μυοσκελετικές παθήσεις
 • Υδροθεραπεία για εγκυμοσύνη και μυοσκελετικές παθήσεις
 • Αποκατάσταση σε μυοσκελετικές παθήσεις (Πόνος στον αυχένα, πλάτη, μέση, γόνατο, πόνος και τραυματισμοί του αγκώνα του ώμου, αστράγαλος)
 • Αποκατάσταση σε παθήσεις της κροταφογναθικής
 • Kinesio-tapping
 • Χρόνια διαχείριση πόνου
 • Βελονισμός για τη διαχείριση των μυοσκελετικών παθήσεων
 • Αισθητικός βελονισμός προσώπου