Αρ.Αδείας : 2101422 - Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210 57 87 276

Ρωσικά

Ρωσικά

Γιατί να μάθω ρωσικά;

  • Μια γλώσσα που μιλάνε γύρω στα 260 εκ. στο σημερινό κόσμο
  • Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έρχονται πάνω από 1 εκ. Ρώσοι τουρίστες
  • Μια γλώσσα με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό
  • Ρωσική λογοτεχνία μία από τις πιο πλούσιες λογοτεχνίες του κόσμου

 

 

 

 

 

Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωφ (1860-1904), ρώσος συγγραφέας

Τα μαθήματά μας δεν περιλαμβάνουν μόνο φιλολογικά μαθήματα και πρακτική άσκηση με φορέα της γλώσσας αλλά και μαθήματα ρωσικής λογοτεχνίας και φιλοσοφίας, που θα σας βοηθήσουν ακόμα πιο πολύ να καταλάβετε τη ρωσική νοοτροπία και κουλτούρα.

Γιατί να μάθω ρωσικά;

– Μια γλώσσα – μια νοοτροπία

Όπως έλεγε ο Γάλλος φιλόσοφος και φιλόλογος Émile Benveniste στην Catégories de pensée et catégories de langue[1] – υποχρεωτική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της σκέψης είναι η γλωσσική της μορφή, με άλλα λόγια δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε εκτός γλώσσας, η σκέψη υπάρχει μόνο στο πεδίο της γλώσσας μας. Ακόμα καλύτερα για αυτό το πράγμα εκφράζεται ο Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν – Τα όρια της γλώσσας είναι και τα όρια του μυαλού μου που μας εξηγεί ακόμα καλύτερα τη σημασία της γλώσσας στη ζωή του ενός ατόμου και μίας ολόκληρης κοινωνίας και ενός ολόκληρου κράτους. Εάν αυτό που είπαμε είναι κατανοητό για τη μητρική γλώσσα, που γίνεται για κάθε άνθρωπο κώδικας επικοινωνίας χωρίς τον οποίον δε ζει, τι όμως γίνεται με την εκμάθηση της ξένης γλώσσας; Η απάντηση είναι απλή – αποκτά έναν καινούργιο τρόπο σκέψης, μια καινούργια νοοτροπία και βέβαια μια καινούργια κουλτούρα. Με άλλα λόγια με την εκμάθηση κάθε ξένης γλώσσας ο άνθρωπος πλουτίζει το σκεπτικό του και το πλουτίζει με κάτι που δεν πρόκειται να το χάσει ποτέ. ¨Έτσι μαθαίνοντας τη ρώσικη γλώσσα αποκτούμε έναν καινούργιο τρόπο σκέψης, βέβαια κατά βάθος πολύ κοντινό στο ελληνικό, και καταλαβαίνουμε καλύτερα τον άνθρωπο που είναι φορέας της ρώσικης γλώσσας.

[1] Catégories de pensée et catégories de langue, 1958

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια γλώσσα που μιλάνε γύρω στα 260 εκ. στο σημερινό κόσμο

Δεν είναι μυστικό πως η ρώσικη γλώσσα είναι η Πέμπτη γλώσσα στον κόσμο στον αριθμό ομιλητών. Στο γενικό πλαίσιο είναι ο πληθυσμός της Ρωσίας, τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής ¨Ένωσης, του Ισραήλ (μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι ρωσόφωνοι) και των διασπορών του στο εξωτερικό.

 

 

 

 

 

 

 

– Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έρχονται πάνω από 1 εκ. Ρώσοι τουρίστες

Ο Ρώσικος τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής οικονομίας. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έρχονται πάνω από 1 εκ. Ρώσοι τουρίστες και έχει πραγματοποιηθεί αύξηση του πληθυσμού. Να τονίσουμε όμως το γεγονός ότι όταν μιλάμε για Ρώσους τουρίστες λέμε μόνο για τους τουρίστες της ρώσικης υπηκοότητας, άρα ο αριθμός των ρωσόφωνων τουριστών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος.

– Μια γλώσσα με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό

Η Ιστορία της ρώσικης γλώσσας ξεκινάει από τη δημιουργία της αλφάβητου στον 9ο αι. από τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε, πως κατά τον 9ο αι. ξεκινάει η ιστορία της γραπτής γλώσσας, η ιστορία της προφορικής γλώσσας είναι σχετικά άγνωστη μέχρι σήμερα.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η νοοτροπία της ρώσικης γλώσσας είναι παραπλήσια με την ελληνική γλώσσα διότι, προέρχεται από το Βυζάντιο. Άρα η γραπτή ρώσικη γλώσσα είναι βασισμένη στην ελληνική νοοτροπία και έχει βυζαντινό δηλαδή, ελληνικό τρόπο σκέψης. Με άλλα λόγια η ελληνική και η ρώσικη γλώσσα έχουν την ίδια νοοτροπία. Από τον 9ο αι. – 21ο αι.  η Ρωσία έχει διανύσει μια μεγάλη πορεία γεμάτη από ιστορικά γεγονότα. Από τις πόλεις κράτη με κεντρική πόλη το Κίεβο παρουσιάζεται εξέλιξη (πολιτική, πολιτισμική, οικονομική, στρατιωτική) στην Ρώσικη αυτοκρατορία του 18ου αι. Άρα η σημερινή ρώσικη γλώσσα είναι λογική διάδοχος της αρχαίας ρώσικης γλώσσας με πλούσια σύγχρονη λογοτεχνία και φορέας 260εκ. σε όλο τον κόσμο.

– Ρωσική λογοτεχνία μία από τις πιο πλούσιες λογοτεχνίες του κόσμου

Όπως τόνισε ο Μαξίμ Γκόρκι: «η ρωσική γλώσσα είναι εξαιρετικά πλούσια και συνεχίζει να εμπλουτίζεται με εντυπωσιακή ταχύτητα». Η ρώσικη λογοτεχνία ως τρόπος έκφρασης του τρόπου σκέψης, νοοτροπίας γεννιέται τον 10ο αι. Τον 19ο αι. η ρώσικη λογοτεχνία μπαίνει στο χρυσό αιώνα της ύπαρξης της. Ο Πούσκιν, ο  Γκόγκολ, ο Τολστόι, ο Ντοστογιέφσκι, ο Τσέχωφ, ο Ναμπόκοφ, ο Μπούνιν και πολλοί άλλοι εκπροσωπούν τη ρώσικη λογοτεχνία σε όλο τον κόσμο.

Εισηγητής: Suvorov Konstantin – φορέας της γλώσσας.  

2013, Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Νίζνι Νόβγκοροντ

2015 Master of Philosophy, Θεολογική Σχολή Πανεπιστημιου Νίζνι Νόβγκοροντ

2016 Παιδαγωγικο Πανεπιστημιο του Νίζνι Νόβγκοροντ

Από το 2016 Φοιτητής προπτυχιακών σπουδών του Ιστορικού Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών